2013. április 2., kedd

Áttetszően gondolkodni

Meghívót kaptam Néma Júlia barátnőm könyvbemutatójára:
Idén kapta meg a Ferenczy díjat, és elkészült a inspiráló könyvével is, amelyet a fatüzes égetésről írt, magas hőfokú szerelemmel, sok csodás képpel, és okos, szép szövegekkel, rengeteg hasznos információval.
Itt olvasható a bevezető a kötethez,
Itt pedig bele lehet pillantani a könyvbe néhány oldal erejéig. Minden szempontból igazán igényes, tömör gyönyör egy könyv ez, nemcsak kerámikusoknak, hanem mindenkinek, akit érdekel a téma, a keleti kerámiák és teakultúra világa, meg egyáltalán a tárgykultúra, az esztétika...
A megnyitón Juli Japán által inspirált fatüzes égetésű teaedényeiből lehet idei szüretelésű zöld és fehér teákat inni, a Hanami teaház közreműködésével, és lesz egy remek kiállítás is, amit Varga Mátyás OSB nyit meg.

"Áttetszően gondolkodni" címmel írta a DLA értekezését tavalyelőtt az Iparon.  Ez is  elolvasható itt.
Ez a két kép az Amerikában rendezett kiállításán készült. Papírporcelán-lapokból épült plasztikák ezek, amelyek a fatüzes kemencében nemcsak áttetszővé, válnak, hanem mozognak is, hajlanak, alakulnak, az anyag életre kel, miközben a tűz és a hamu megfesti oldalait.
Juli gyönyörű fotogramokat készített régebben, ld a honlapján, ez pedig egy olyan fotogram, amely valójában pyrogram, mert a tűz, a láng rajzolta egy tárgy köré az égetőlapra a fás kemencében, amikor a hamu a mázat képez a szilikát felületén, és megrajzolja a tüzet. Ez az írányítható véletlen, mint képzőművészeti és filozófiai program is része volt a kutatásainak.
Egy interjú vele és Takács Lajos séffel, mert az Olimpiában Juli fatüzes kemencében égetett tárnyérjaiból lehet enni:
Az egyik kedvencem pedig egy korábbi munkája, jelekké stilizált gyönyörű, tiszta, porcelán keresztút. A pannonhalmi kiállítás alkalmával mondott megnyitóbeszéd (Varga Mátyás OSB-től) itt elolvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése