2015. június 12., péntek

Bemutatkozik a Materra Secretum


Régóta dédelgetett vágyam volt olyan ivóedényt tervezni, amelyek sokkal erősebb természeti asszociációkat keltenek, és halvány utalásféleképpen a keleti teakultúra csészéit is felidézik, ugyanakkor nem a hagyományos, korongolt technikával, hanem lapokból építve készülnek. Megszületett a Materra edények új családja, a Materra Secretum.




A secretum szó  jelentése titok, magányos hely - esetünkben titkos érzésekre és emlékekre, álmokra utal. A tervezés során egy olyan párás, árnyékos benső kert képe vonzott, ahol a csöndben elrejtőzve felfedheti magát a Valóság, minden szépségével és fájdalmával együtt. Szándékaim szerint a Materra Secretum csészék egy nagyon személyes hangon szólalnak meg, és beszélnek a csendről.

Szerettem volna, ha ezeken az edényeimen a mintázatok kissé elmosódottan, épp csak sejthetően jelennek meg, így inspirálják a képzeletet is. Ha fénnyel alig átszűrt, algás tavak vízi növényvilágára, ködös őszi rétekre, alkonyati sétákra emlékeztetnek. Ha a felületük érett termések burkát idézi, vagy éppen kő- és földszerűek - de úgy, hogy közben a játékos mintázatok is jelen vannak.
Ezért aztán  ezekhez a csészékhez sokféle mázat kevertem - őröltem, régi és újabb receptek alapján, többségében hamuval, és agyaggal*, amelyek érett, matt-selyemfényű felületeket és finom effektusokat hoztak létre a magas tűzben. A mázak játékossága, festői esetlegessége miatt minden csésze egyedi és megismételhetetlen darab.


A Materra Secretum kőedény csészéi 2,5 deciliteresek. Fül nélkül készülnek, egyszerű, felfelé szűkülő palástjuk lapból épül, amelyhez klasszikus fenékgyűrű társul, így az edény kissé lebegni látszik. Ezen kívül funkcióval is bír: ha forró teát iszunk belőle, a szájánál megfogva és a gyűrűnél alátámasztva lehet megtartani a csészét, ott nem melegszik át annyira a kerámia. A csészék építéséhez kétszer annyi idő szükséges, ahogy a mázak elkészítése, és a magasabb hőfokú égetés is több időt és energiát igényel, de számomra megéri a fáradságot.

*Több komplex összetételű mázat alkalmazok, de például ennek az okker árnyalaktokban játszó csészének a máza semmi mást nem tartalmaz, mint fahamut és vörös agyagot, amelyek csodálatosan érett, majdnem matt mázzá olvadtak össze. A máz receptje Néma Júlia: Magas hőfokon című könyvében található, ahogy a következő képen látható csészék hamumáz-receptje is innen származik. A fotón érzékelhető a mázfelület finom selymes fénye:
















Június 14-én vasárnap a WAMP-on lehetőség nyílik a csészék megtekintésére és megvásárlására,  4800 ft/db áron. A vásár délelőtt 11 kezdődik este 19 óráig tart, Budapesten, az Erzsébet téren. Szeretettel várok minden érdeklődőt!

8 megjegyzés:

  1. Zsuzsi, ezek - is - gyönyörűek, gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik!

    VálaszTörlés
  3. Szépségesek, és valóban beteljesítik az ígéretet, amit a tervezéskor tettél magadnak, a nehéz, keleti selymek merevsége épp úgy bennük van, mint a burjánzó kertek szabadsága.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Eszter, ezt a gyönyörű mondatot is!

      Törlés
  4. Ó, ha tudom, hogy ilyen varázsedényekkel készülsz, én lettem volna az első holnap a standodnál, hogy az összeset láthassam! Sajnos ez nem jön össze, ezért csak így jelzem csodálatomat! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan gyönyörűek!
      Melyik csuprok vannak még meg?
      Mikor lehet legközelebb vásárolni?
      Üdv:
      Zsuzsi

      Törlés