2015. április 10., péntek

Ködcsipkék

Még az ünnep előtt előtt kiégett ez a néhány tálca, most végre lefényképeztem őket.
Van közöttük sok halovány, ködös tájkép - cél volt ez, hogy egy aligtónusú színskálám is legyen, mert néha nagyon finom tud lenni, ha az étel dominálhat a tányéron, és nem a motívumoké a főszerep...
Egy ködpamatos rézerdő - ezzel még mindig nem tudok betelni. (Az eső, a köd, a felhők... ott vagyok honn, ott az én világom... (ködirodalom  +hang))
 Jégvirágok, dérbeborult növényzet, azaz fehérenfehér. Jó volna ugyanezt kicsit mattabb változatban, valami zsírfényű mázzal, mert így sem rossz, de fokozzuk, ha fokozható...
 Itt pedig az áldott, finom, izgalmas és számomra megunhatatlan szürkeség:
 Végre készen van néhány kobaltkék tál is. Sejtettem én, hogy ez a keleti csempeminta így, kobaltban lesz az igazi! Ez persze még csak az első fecske, majd még lesznek türkizek és zöldek, és éjkékek is, a következő epizódban:
A kék virágok pedig akkor is kékfestő-asszociációt keltenek bennem, ha ott negatív a mintázat... szeretem:
 A monokróm színekből két rózsabokorváltozat, egy lazacszín, és egy púderrózsaszín. Igaz, az utóbbinál halványlilára számítottam, de ez sem rossz (más kérdés, hogy a megrendelőnek újra kell gyártanom).

8 megjegyzés:

  1. Most a fehérek a kedvenceim ezekből, és nagyon kíváncsi vagyok a türkizekre majd!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszter, arra én is kíváncsi vagyok, szombaton kiégnek az első próbák - az eddig nem lett semmi sem türkíz, csak sötétebb-világosabb petrol, vagy világoskékek, ami persze nem rossz... de... egyszer csak sikerül. (Mázban persze tudok türkizt, de a máz alá festendő minta színét illetően még keresem azt az árnyalatot.)

      Törlés
  2. A fehérrek nálam is erősebb szívdobogást eredményeztek, de amikor elértem a piros árnyalathoz, egy kicsit elbizonytalanodtam.
    Mintából a fás-madaras a leginkább, nekem az otthont idézi. Ha kinézek a konyhánk ablakánk, ha kilépek az ajtón pont ilyen bokros-madaras látvány fogad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kata, köszönöm hogy írtál! Igen, a madaras ötlete onnan jött nálam is, amit láttam, igaz, nem az udvaron, de a falu szélén: egy hatalmas bokorban sokszáz veréb gubbasztott egyszer februárban, nagy hanggal beszélgettek, aztán mikor melléjük értünk, csak elhallgattak, és lestek ránk az ágak mögül :-) Pirosból lesz most még két árnyalat, szombatra ég ki, kiváncsi vagyok... egy rózsaszínesebb és egy sötétebb pirosasabb...

      Törlés
  3. +1 a fehér alapon fehérnek! nagyon szép.

    VálaszTörlés
  4. A rézerdős táladról a VTR128-as máz jutott eszembe az interkerámtól. Ez egy félfedő matt máz, ami pont ilyen ködölést csinál rétegtől függően és azt a zsírfényt amiről írtál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Virág, igen, az tényleg ilyen máz, viszont alacsonytüzű, 1000 alatt lehet vele égetni, és én meg magas tűzön dolgozom... Úgyhogy nekem egy 1230-50 fokon égő mázat kell majd kevernem. Van is pár recept, amit elkészítettem, csak valami miatt mindet elvetettem, mert bár sok szépségük van, de nem az és úgy, ahogy én szeretném, vagy csak még magasabb hőfokon, 1260-80-on, amit meg a kemencém nem bír... úgyhogy még keresgélek! De a tippet nagyon köszönöm!!

      Törlés